Att lyckas fånga det magiska och speciella ögonblicket är vad alla fotografer strävar efter. Ibland kan dessa ögonblick vara bilder som skakar om och får oss att tänka efter. Ett enda fotografi kan bli en vändning i livet för en person men det kan också få en hel värld att engagera sig i något som de redan visste. Man brukar säga att ett foto säger mer än tusen ord. Den lilla pojken som hittades livlös på en strand vid turistorten Bodrum i Turkiet blev en symbol för flyktingkatastrofen. Fotot fick folk att se en annan vinkel av en mänskliga katastrof och synen på flyktingmottagandet förändrades.

Att visa starka bilder

Vissa bilder anses dock för starka för att visas för oss. bilden från Vietnamkriget på Kim Phuc som flyr napalm är ett exempel. Pressetiska regler säger att alltför starka bilder av bland annat olycksoffer inte ska visas av hänsyn till de anhöriga. Pressen anser dock att bilder från katastrofer och liknande ska visas för att vi ska förstå vidden av det inträffade. Punctum heter konsten att fånga bilder som berör, väcker känslor och hänger kvar i minnet men alltför många starka bilder kan göra att vi blir avtrubbade. I dag cirkulerar många bilder från krigsdrabbade Syrien och frågan är om många inte börjar bli lite avtrubbade och har svårt för att sammankoppla dem med vårt flyktingmottagande.

Foton som fortfarande väcker känslor

Det förekommer flera bilder som får oss att minnas förintelsen. En av dem är en liten pojke som sträcker händerna över huvudet framför tyska soldater i det judiska ghettot. Foton på ett enormt svampmoln som reser sig mot himlen får oss att minnas Hiroshima som var världens första atomattack. Man räknar med att 129 000 människor dog redan de första dagarna efter attacken. Bilder från spökstaden Tjernobyl där livet tog slut för 30 år sedan cirkulerar då och då och får oss att minnas en katastrof som ingen hade räknat med. Från tsunamin i Thailand år 2004 finns många foton, både privata och från fotografer. Eftersom många svenskar hade anknytning till denna berör dessa foton mycket.