Att arbeta som fotograf är drömmen hos många. Det är ett roligt jobb där du får chansen att se nya saker, ibland till och med andra länder. Samtidigt kan det ge en helt okej lön som är värd det om du älskar fotografering. Att få anställning är däremot svårt och bor du på fel plats är det svårt att få ett jobb inom branschen. Det är därför allt fler söker sig till nätet där det går att få jobb som frilansande fotograf på ett helt nytt sätt.

Lämpligt som sidoinkomst

Att arbeta frilans över nätet gör dig knappast till en känd fotograf med priser, men det är ett effektivt sätt att bygga ett CV och tjäna pengar. Ofta handlar det om företag som antingen behöver specifika foton på saker eller som helt enkelt behöver en produktfotograf.

Det är kanske inte det häftigaste som finns att fota, men du kommer att få mer erfarenhet och lära dig en hel del genom att jobba som fotograf, oavsett vad det är som ska fotas. Sedan är det knappast dumt att du kan tjäna en bra inkomst, med tiden kanske du till och med kan börja jobba heltid som frilansare.

Kan leda till en karriär

Många börjar med antingen sidor dedikerade till fotografjobb eller via frilansarplattformar som Upwork och Freelancer. Det du däremot inte ska missa är att sociala medier också fungerar. Det finns gott om grupper som riktas till egenföretaget och den som driver ett digitalt företag. I dessa grupper kan du ofta se annonser om företagare som exempelvis är ute efter en lokal fotograf för att fota lite produkter åt sina företag.

Om du tar rimligt i lön så är det inte svårt alls att börja arbeta heltid med det. Det kan ta lite tid i början men ditt namn kommer att spridas om du gör ett bra jobb. Företagare rekommenderar ofta andras tjänster till varandra om de gillar jobbet som någon har utfört.