När man arbetar som fotograf kan man hamna i väldigt många olika miljöer. Om man är anställd för att fotografera ett event eller liknande kan man inte avbryta bara för att man fryser, för att man blivit blöt eller för att man inte har rätt kläder på sig. Väder är en sådan sak som kan vara riktigt nyckfullt och man gör som fotograf klokt i att förbereda sig på flera sorters väder. Men vad bör man egentligen ha på sig i klädväg?

 

Plagg för fotografering utomhus

Många gånger fotograferar man utomhus. Då kan det vara bra att välja jackor som skyddar både mot regn och blåst. På vintern bör jackan vara tjockare, och på sommaren lite tunnare. Kanske behöver man inte alltid använda jackan men det skadar inte att ha den med sig.

En regncape i plast är lätt att ta med sig men ger ett ovärderligt skydd om det börjar regna rejält. Den är dessutom så stor att man kan få in kameraväskan och kameran under den för att också kunna skydda sin utrustning.

Förvaring är viktigt

När man ska fotografera är det viktigt att man har en del förvaring i sina kläder. Det finns en hel del saker som är viktigt att ha med sig och ibland kan man inte ha en hel kameraväska att släpa runt på. Många fickor är alltså något man bör satsa på i sina kläder. I dem kan man lägga objektivlock, putstrasor, nycklar, små stativ och en hel del annat.

Passa in i omgivningen

Det är också viktigt att man har en klädsel som passar till den aktuella omgivningen. Om man ska fotografera ett bröllop är det till exempel inte så klokt att ha en stor vit klänning som drar uppmärksamhet till sig. Som fotograf bör man synas så lite som möjligt. Att ha en tröja med företagets namn lite diskret placerat kan dock vara okej. Många gånger är det klokt att ha en mörk klädsel som smälter in på ett bra sätt.

Arbetsanpassad klädsel

När man ska jobba som fotograf på en eller annan tillställning är det också bra att tänka på att man har en arbetsanpassad klädsel. Som fotograf kan man behöva fotografera ur flera olika perspektiv och att ligga ner på marken i en klänning kanske inte ses som så lämpligt. Man måste också se till att man har kläder som är mjuka och lätta att röra sig i. Även skoval är en sak man bör tänka över. Högklackade skor som låter är förvisso snyggt, men mycket olämpligt i de allra flesta fall. I en kyrka hörs klapprandet från skorna långt och högt. Det kan vara rejält störande. Här är ett par mjuka gymnastikskor eller en känga med tyst sula ett bättre alternativ.