De flesta som är passionerade av fotografering drömmer om att någon gång kunna bygga sin egen fotostudio. Det gäller framförallt de fotografer som är intresserade av porträttfotografering. Vid den typen av fotografering kan en välplanerad och välutrustad studio avsevärt höja kvaliteten på fotografierna. Den som sysselsätter sig med landskapsfotografering har som regel ett mindre behov av en studio för sin fotografering.

Skulle du bestämma dig för och även få möjlighet att skapa en egen fotostudio är det viktigt att du lägger ner både tid och energi på att planera utformningen, och framförallt vilken utrustning som du behöver. Det är betydligt bättre, och även billigare, att göra rätt från början jämfört med att göra större ändringar när studion väl är inredd och verksamheten i studion är igång. Du kommer därför att i det följande få ett antal tips om vad du ska tänka på när du ska införskaffa utrustning till din studio.

Val av kameror och objektiv

Är du redan verksam som porträttfotograf behöver du i de flesta fall inte köpa vare sig nya kameror eller objektiv, i vart fall inte med anledning av att du ska fotografera i en studio. Har du redan tillgång till ett objektiv med en bländaröppning kring F/1.8, gärna kompletterat med ett objektiv med en brännvidd på 200 mm, har du de tekniska förutsättningarna för att ta riktigt bra porträtt. Inte heller kameran finns det någon anledning att byta ut. Tvärtom gör en välinredd studio det enklare att ta bra fotografier oavsett vilken kamera som du använder dig av.

Vad som kan vara en god idé är att titta närmare på och kanske uppgradera är kablar, datorer och även den programvara som du använder för att redigera dina fotografier. En studio öppnar helt andra möjligheter för dig att arbeta med datorn under fotograferingen. Genom att koppla kameran till datorn kan du till exempel få upp fotografiet direkt på din skärm, något som gör det möjligt för dig att omgående bedöma kvaliteten på ett nytaget fotografi.

Inköp av rekvisita och kläder

Något som ofta förbises vid porträttfotografier är rekvisita och kläder. En väl tilltagen garderob innehållande allt från hattar och kjolar till kostymer och slipsar ger dig helt andra förutsättningar att vara kreativ i samband med fotograferingen. Att ge klienten möjligheten att till exempel välja mellan olika kjolar och andra plagg är något som ofta är uppskattat

Det behöver inte heller vara fråga om nya plagg, du kan mycket väl göra inköpen i en andrahandsbutik för att hålla nere kostnaderna. Försök att hålla ett brett sortiment så att det finns något för alla. Det är inte alla som vill klä sig i kjolar eller använda sig av en slips, så även en sliten skinn- eller jeansjacka bör finnas i garderoben.

Belysningen

Sist men inte minst är belysningen något som du måste prioritera. Även om valet av kamera och objektiv är viktigt, är tillgången till bra ljus det som är absolut viktigast för att du ska lyckas som porträttfotograf i din nya studio. Var därför beredd att investera i en bra och professionell ljussättning som dessutom är enkel att hantera, det är något som du aldrig kommer att ångra.