Har du gjort ett försök att fånga hela släkten på en och samma bild eller att skapa det där fantastiska familjefotografiet? Att försöka ta en gruppbild är inte alltid det lättaste och många fotografer skulle nog mena att det är ett av de svåraste bilder att ta. Ju fler personer som befinner sig på samma bild, desto klurigare är det. Man vill ta en bild där alla blir bra på fotografiet och där man har fångat precis rätt känsla.

 

Det finns många orsaker till varför man vill ta ett familjefotografi. Det kan t.ex. handla om att man vill ge bort det i present eller att man själv vill ha det på väggen. Fotografier har länge varit ett sätt för människor att fånga minnen och stora ögonblick, t.ex. i samband med ett bröllop. Idag kan man anlita en fotograf för alla typer av bilder, till och med i samband med att man är i behov av en begravningsbyrå i Stockholm eller då man exempelvis ska sälja sin lägenhet. Nu är det dock familjefotografier som vi ska fokusera på och här har vi samlat våra bästa tips för att du ska lyckas så bra som möjligt.

En bra stämning – Se till att försöka skapa en så bra stämning och miljö innan fotografiet som möjligt. Skoja med varandra, dra lite skämt eller bara prata om hur dagen har varit för att på så sätt minska stressen.

 

Valet av kläder – Vilken typ av kläder som ni vill ha på er beror på vad ni vill säga med ert fotografi. Fördelen med att välja neutrala och tidlösa plagg är att fotografiet aldrig blir omodernt. Fördelen med att välja plagg som är trendiga just nu är att ni får en härlig bild att se tillbaka på där årtalet är väldigt tydligt.

Allt är tillåtet för en bra bild – Ja, det är helt okej att muta barnen för att få till den där perfekta familjebilden. Se till att ni har med er godis och snacks om ni besöker en professionell fotograf och tar ni bilden i hemmet informerar ni om att det finns glass i frysen om alla gör sitt bästa när bilden ska tas.

Slappna av – Det absolut bästa familjefotografierna är när alla är avslappnade och skrattar och har kul. Försök därför att inte låsa dig på att alla ska stå stå prydligt uppställda som möjligt. Visste du t.ex. att de absolut bästa och mest genuina bilderna tas innan den ”riktiga” fotograferingen börjar. Se därför till att ni fotar väldigt mycket. Ta många bilder! Ni kommer att uppskatta det efteråt och hitta både ett och ett annat riktigt guldkorn.

Rekvisita, behövs det? – Rekvisita kan vara kul att använda om det gäller en barnfotografering, men i de flesta fall är det bäst att undvika detta. Det kan kännas som en bra idé för stunden, men i längden håller det tyvärr inte alltid.