Frågar man fotografer vad de tycker om att fotografera barn så brukar man lika ofta höra att det är deras favorittema som deras absolut värsta mardröm. Det positiva med att fota barn är att de ofta är gulliga och fotogeniska och att man kan ha kul med olika teman, uttryck och attiraljer. Å andra sidan är knoddar inte alltid särskilt samarbetsvilliga och kan lätt spendera hela den inbokade tiden åt att tjuta i högan sky.

Hur man än ställer sig inför barnfotografering så går det inte att komma ifrån att yrket som fotograf är roligt och stimulerade och att ingen dag är den andra lik. Om du vill ha bra bilder på barnen finns det en hel del tricks och yrkeshemligheter som många fotografer tillämpar för bästa möjliga resultat, och många av dem kommer från deras personliga erfarenheter.

Alla uttryck är minnen

Barn växer upp snabbt och många föräldrar förtvivlas ibland över detta. Att dokumentera denna uppväxt med bilder är bland det finaste man kan göra och mammor och pappor världen över kan sällan få nog av kort på sina barn. Som fotograf kan man ibland känna press att alla bilderna måste vara vackra och stämningsfulla och att barnen måste se ut som små änglar, men faktum är att det inte alltid är vad förälder verkligen uppskattar. Har man en liten busunge så får det gärna komma från på bilderna, och älskar barnet att vara utklätt i ett visst tema kan det bli ett jätteskojigt minne från den åldern. Det är också roligt att dokumentera olika tidpunkter på året: tomtemössor till Julen, blomsterkransar till midsommar o.s.v. Man kan hitta massor av säsongsbetingade utstyrslar som till exempel kul och fantasifulla Påskkläder till barn på nätet till bra priser, och de är alltid bra att ha på lager både som förälder och fotograf.

Några smarta tricks

Är modellen riktigt liten så gäller det att distrahera barnet med olika föremål och ljud. Här kan föräldern vara till stor hjälp genom att hålla upp gosedjur och sjunga babyvisor, vilket får barnet att koncentrera sig på dem i stället för den där konstiga främlingen med en svart metallgrej framför ansiktet. Ibland kan det till och med vara värt att gömma sig helt för barnet, bakom en gardin eller någon möbel, så att all uppmärksamhet riktas åt det intressanta och roande som händer.

Om barnet är riktigt kinkigt så kan det vara värt att överge tanken på ensamma porträtt och istället satsa på bilder med föräldrarna, Den nära interaktionen kan ge överraskande bra resultat och då barnet känner sig tryggt i sin mammas eller pappas famn börjar det snart att le och skratta. Barnfoto är som sagt inte det lättaste alla gånger så det gäller att vara öppen för olika möjligheter.