Att välja rätt bakgrund när du ska fotografera är något som verkligen kan göra skillnad för slutresultatet. Många kanske inte tänker på bakgrunden utan lägger sitt fokus på motivet. Trots att kamerans fokus kan ligga på ett motiv så finns det ändå en bakgrund. Därför kan det vara bra att tänka några extra varv innan du till exempel fotar i en park och får med en sovande människa på en bänk i bakgrunden. Det finns några saker du kan tänka på för att få den ultimata fotobakgrunden och här nedan följer några tips.

Tapet som bakgrund

Förr i världen var tapeten viktig när det skulle tas foton. Ibland tog fotografen med sig en hel bakgrund för att resultatet skulle bli bättre. Därför lades det ner mycket krut när man valde tapeter eftersom man visste att det skulle synas i bakgrunden när det årliga familjeporträttet togs.

Det här är något som många fotografer glömmer bort att utnyttja idag. Valmöjligheterna för tapeter är idag ännu större än vad de var för 100 år sedan. Att använda tapeter som fotobakgrund kan ge ett annat intryck i jämförelse med om du använder en vanlig vit bakgrund. Tapeter går att köpa i fysiska butiker, men också online. Ett exempel på en bra nätbutik är Familjetapeter som har ett brett sortiment av tapeter. På bilderna på deras hemsida kan du se många bra exempel på när tapeter är en bra fotobakgrund.

Fota utomhus

När du väljer bakgrund att fota utomhus finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Det första är att det finns risk att andra människor är i rörelse, vilket kan störa ditt flow när du fotar. Om du inte vet var du ska fota kan det ta tid ifrån dig och i värsta fall hinner solen, den mest användbara ljuskällan när vi fotar utomhus, gå ner. Därför är det bra om du redan innan har valt ut den plats du ska fotografera på. Några exempel på fotobakgrunder utomhus är väggar, som husväggar eller klotterväggar. Vatten är också en snygg fotobakgrund och likaså är skogen.

Studiobakgrunder

Om du fotograferar i en studio behöver du inte tänka på att andra människor kan störa ditt arbete. I en studio kan du arbeta i den takt du vill utan att bli störd. Som det nämndes i början av det här inlägget kan det vara en bra idé att köpa hem tapet och ha det som bakgrund. Men det går såklart att ha klassiska fotobakgrunder också. Det finns olika sorters fotobakgrunder du kan använda dig av i en studio. En vit eller svart duk är det vanligaste, men det finns också bakgrunder i andra färger. Om du vill kunna ändra på bakgrunden i efterhand kan du använda dig av en green screen.