Har du någonsin funderat på om du skulle vilja leva eller arbeta som fotograf? Helt och hållet, utan att behöva ha ett extrajobb på sidan av? För i så fall finns det många fler möjligheter än de flesta tror. Det finns flera sätt du kan tjäna pengar på som fotograf. Det du kan göra för att tjäna pengar som fotograf är att:

1. Jobba som reklamfotograf

Reklamfotograf. Låter det intressant? Henrik Halvarsson jobbar som reklamfotograf och enligt artikeln Drömjobbet: Så blir du reklamfotograf: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1kv9yM/dromjobbet-sa-blir-du-reklamfotograf är det ett drömjobb. Som reklamfotograf kommer du att få jobba med allt ifrån modeller, skådisar och andra kända personer. Där får du alltså träffa många intressanta människor och som ofta har god vana av att vara med på bild. För att bli reklamfotograf krävs det samtidigt att du lägger ner en hel del tid på fotande.

2. Sälj printade foton

Någonting som blivit alltmer populärt idag är att sälja printade foton på nätet. De säljs ofta i form av utskrivna posters som är enkla att bara rama in och sedan sätta upp på väggen. De är både enkla och billiga att skicka och denna marknad har idag väldigt många kunder. Det enda som krävs om du inte har det är en bra skrivare så att du kan skriva ut dina foton med bra kvalitet. Utöver det är det givetvis bra om du skapar en hemsida där det går att beställa och även lägga en budget eller tid på marknadsföring.

3. Ta foton på bröllop

Ett annat sätt där det går att tjäna pengar som fotograf är att arbeta som bröllopsfotograf, vilket har en relativt hög efterfrågan. Det kan bero på att ett bröllop oftast bara sker en gång i livet och därför är det trevligt att ha bilder som fina minnen.

Som bröllopsfotograf kommer du att stöta på ganska höga krav från brudarna som brukar vara ganska petiga när det gäller just bröllop, som säkert också har att göra med att det är en engångsföreteelse. Därför kan det vara bra att veta exakt vad de är ute efter, vilket du kan se på andra bröllopsfotografers portfolior och hämta inspiration därifrån.

För att bli en duktig bröllopsfotograf kan det vara vettigt att träna en del på det genom att börja att erbjuda dig gratis. Att du erbjuder dig gratis kan också ge dig en vettig portfölj som är till din fördel när du ska marknadsföra dig.

4. Sälj foton till arkivfototjänst

Om du gillar att ta många bilder kan det vara en vettig idé att sälja bilder på en arkivfotosida. Du kommer kanske inte tjäna jättestora pengar på det, men det går ändå att skrapa ihop en del pengar på det om du får ihop några foton. Det intjänade snittet brukar ligga runt 4-5 kr per foto och månad. Så lägger du upp tusen foton kommer du ändå att få ca 4-5 tusen extra varje månad.

En stor fördel med en arkivfototjänst är att de ofta accepterar det mesta vad gäller motiv. Alltifrån läckra bilder på tropisk regnskog till en riktigt läcker byggnad. Detta kommer att ge dig en liten extra inkomst och gör att du kan få lite förtjänst för ditt fina arbete och dina bilder.