Thomas Höpker är en tysk fotograf som framförallt är känd för sina stilfulla färgfoton. Han har också, sent under sin karriär, blivit känd för att han dokumenterade förstörelsen av World Trade Center den 11 september 2001.

Höpker föddes år 1936 i München. Han började med fotografering när han var 16 år gammal, då han fick en kamera från sin farfar. Han utvecklade snabbt ett intresse, och framkallade sina bilder i familjens kök och badrum. Han kunde till och med tjäna lite pengar på sina bilder genom att sälja dem till vänner och klasskamrater.

Under en kort period studerade Höpker konsthistoria och arkeologi vid Göttingens universitet, och lärde sig då bland annat bildkomposition. Han fortsatte att fotografera och sälja sina fotografier under utbildningen för att finansiera sina studier.Thomas_Hoepker_(2009)_by_Guenter_Prust

År 1960 fick han sitt första arbete som fotograf, då han blev anställd vid tidningarna Münchner Illustrierte och Kristall, och rapporterade från hela världen. År 1964 började han istället arbeta för magasinet Stern, och denna anställning skulle mer än 10 år senare leda till att Höpker tillsammans med sin fru, Eva Windmöller (som var journalist), flyttade till New York som korrespondenter till tidningen. Han gjorde sig en karriär som fotograf i USA, och var bland annat chef för fotografiavdelningen på GEO. Hans långa samarbete med Stern var dock inte över, eftersom han mellan 1987 och 1989 var baserad i Hamburg och arbetade som konstnärlig ledare för tidningen.

Idag bor Höpker återigen i New York tillsammans med sin andra fru, Christine Kruchen. Tillsammans skapar de dokumentärer för tv, något som Höpker har tidigare erfarenhet av; redan på 1970-talet arbetade han som kameraman för tysk tv och skapade dokumentärfilmer.

Den prestigefulla fotografföreningen Magnum Photos började sprida Höpkers fotografier redan 1964, men han blev inte fullvärdig medlem förrän 1989. Sedan dess har han dock blivit en viktig del av föreningen, och har bland annat varit ordförande under tre år, mellan 2003 och 2006.

Om du själv också är fotograf, och har tagit ett foto som du är särskilt stolt över, kan du visa upp det på ett effektfullt sätt genom att göra det till en fototapet. Du kan också beställa fototapeter med andra motiv på Photowall.se.