Många som tycker om att fotografera drömmer säkert om att kunna leva på det, till exempel genom att arbeta som fotograf för en tidning. Det är dock inte alltid ett drömjobb att fotografera verkligheten, särskilt inte när verkligheten är att det pågår ett krig runtomkring en. En fotograf som tog sig an det jobbet, gång efter annan, är Don McCullin, som med åren blivit en världskänd krigsfotograf och fotojournalist, som särskilt avbildade de fattiga och de utsatta i sina fotografier.Donald_McCullin_(1964)

McCullin föddes i Storbritannien i oktober 1935. Han växte upp i norra London, men fick sin första upplevelse av krig redan som femåring, då han evakuerades från sitt hem i staden för att skickas ut på landet, på grund av bombningarna under Blitzen. Han var dyslektiker, och visade inte någon särskild talang för skolarbete, förutom i teckning, där han hade stor framgång. När hans far dog hoppade han dock av skolan, 15 år gammal, och började arbeta som servitör inom järnvägen. Några år senare kallades han in för tjänstgöring i Royal Airforce, Storbritanniens flygvapen. Han posterades vid Suezkanalen under krisen 1956, och arbetade då som fotografassistent. Att han blev assistent berodde på att han inte klarat det skriftliga provet som krävdes för att bli fotograf. Han tillbringade därför största delen av sin tjänstgöring i ett mörkrum. Det var under den här perioden som McCullin köpte sin första kamera. Den skulle han inte behålla länge, eftersom han var tvungen att pantsätta kameran när han återvände till Storbritannien, då han behövde pengarna. Men tiden som assistent måste ha inspirerat honom, för 1959 tog han det första kortet som publicerades i en tidning. Det var ett foto av ett lokalt gäng i London, som publicerades i The Observer. Under de två kommande årtiondena, mellan 1966 och 1986, skulle de fotografier som McCullin tog göra honom till en ansedd fotograf. Han arbetade som korrespondent för Sunday Times Magazine, och dokumenterade bland annat krigszonen Biafra och offren från aidsepidemin i Afrika. Några av hans högst ansedda arbeten är fotografierna från Vietnamkriget och konflikten på Nordirland.

Om du vill lära dig mer om McCullins arbete och liv kan du med ett kanalpaket från Canal Digital få tillgång till en mängd tv-kanaler som sänder dokumentärer.