Stuart Franklin föddes år 1956 i London. Han började sin karriär inom fotografi genom att studera ämnet vid West Surrey College of Art and Design, studier som avslutades med en kandidatexamen (Bachelor of Arts). Mellan år 1995 och år 1997 studerade han geografi vid Oxfords universitet, där han också tog en kandidatexamen. Han doktorerade i geografi vid samma universitet år 2000.

Innan han gav sig in på sina studier i geografi hade dock Franklin etablerat sig som en ansedd fotograf. Mellan 1980 och 1985 arbetade han för Agence Press Sygma i Paris, och under den perioden fotograferade han bland annat inbördeskriget i Libanon, svälten i Sudan, arbetslösheten i Storbritannien och Heyselkatastrofen i Belgien. I slutet av hans arbete för Agence Press Sygma blev Franklin medlem i det ansedda fotografkooperativet Magnum Photos, som ägs av sina medlemmar, och han blev en fullvärdig medlem år 1989. Samma år fotograferade han demonstrationerna på Himmelska fridens torg, och var en av fotograferna som tog en bild av mannen som senare har blivit känd som ”den okände rebellen”, som ställde sig framför en pansarvagn. Franklins bilder från torget, och från revolten i Peking, gjorde att han tilldelades World Press Photo Award.Tianasquare

Efter dessa politiska bilder riktade Franklin in sig på miljö och natur, och arbetade mellan 1991 och 2009 på tjugo olika reportage för National Geographic, bland annat om conquistadoren Francisco Pizarro. Denna period inleddes år 1989 med att Franklin följde med Greenpeace till Antarktis. Hans oro och hans engagemang i klimatfrågan blev särskilt tydliga i samband med att han släppte sin bok Footprint: Our Landscape in Flux, som visade i bilder hur Europas landskap har förändrats.

Att vara fotograf i sådana omständigheter som Stuart Franklin var, omgiven av krig, konflikter och kaos, är av självklara orsaker ett stressande upplevelse som tär på kropp och sinne. Sömnen blir därför en viktig återhämtning. Men även för fotografer som inte arbetar i lika påfrestande omgivningar är sömn ett av de bästa arbetsredskapen man kan ha, eftersom sömnbrist kan leda till sänkt kognitiv förmåga, vilket i sin tur kan leda till sämre (eller inga) bilder. Alla fotografer bör därför se till att de har en bekväm säng hemma, som de kan vila ut i efter dagen. Du hittar sängar för alla smaker på Sleepo.se.