Den välkände naturfilmaren Bosse Kristiansson lämnade tyvärr jordelivet i december 2015, efter en tids sjukdom. Han kommer dock alltid att leva vidare genom sina otroliga djurbilder. På ett alldeles speciellt sätt fångade han björn, lo och järv ute i deras rätt miljöer. Att komma djuren nära och förmedla en känsla i bilderna, kräver stor skicklighet och stort tålamod. Kristianssons bilder har publicerats i flera tidningar genom åren, och några av hans uppdragsgivare har bland andra varit SVT och BBC. Hans karriärbana började i Stockholm som ung tidningsutkörare, men redan då visste Kristiansson att han en dag ville bli naturfotograf.

Björn-Bosse och de andra djuren

250px-Brown_Bear_us_fishBo Kristiansson föddes och växte upp i Stockholm, men längtan norrut fanns där sedan hans ungdom. Han ville fotografera och komma närmare Sveriges vildmark med djur som björn och järv. Det slutade med att han bosatte sig i Jämtland, nära till fjällen. Han såg sig som en dokumentärfilmare med naturen som riktning och enda sanna ledsagare. Han kände mycket väl till djurens värld, något som märks i hans filmer. Ingen lyckas förmedla en sådan känsla av närhet, om kunskapen fattas. Vi minns han kanske mest för den fantastiska dokumentären från den rysk-finska gränsen, där han följde en björnfamiljs öde under flera år. I historien skildras hur björnfamiljens överhuvud, hanen Herko, knyter ett förunderligt vänskapsband till en liten vargflicka. Kristianssons filmer gav honom smeknamnet Björn-Bosse. Det fanns något väldigt mäktigt över hans filmer. Genom linsen visade han oss andra de stora vida landskapen och de rovdjur som hans kamera så sakteliga skulle närma sig. Han rörde sig mycket ute i naturen. Kanske rör du också på dig mycket och är ute och reser. Läs mer på Resultat: Här hittar du alla tider från sjätte Broarna runt.

Den sista filmen

Den 19 december 2015 visade hans mångåriga uppdragsgivare SVT filmen som skulle komma att bli hans sista – ”Det nya Arktis”. Under flera års tid, i sin ständiga jakt på att dokumentera och visa världen djur och natur, hade han besökt Arktis. I filmen berättar han genom kameran, hur miljön i denna kalla världsända förändrades de sista åren. Här, i dessa kalla trakter, visar Kristiansson att klimatet tydligt har ändrats på grund av den globala nedsmutsningen. Arbetet visar tydligt det tålamod som Kristiansson besatt, i 30 år begav han sig regelbundet till Svalbard. När snön börjar smälta får inte isbjörnarna, valrossarna och valarna de skyddade platser de är vana vid, och är i behov av för arternas överlevnad. Flera sälarter har de senaste åren fått ungar som inte har överlevt, på grund av att numera saknar skydd från rovdjur. Det går inte att backa tiden, men med mer kunskap kan vi alla hjälpas åt att isen inte smälter ytterligare och därmed riskera att djurarter dör ut.