Många drömmer om att kunna livnära sig som fotografer. Det är ett inspirerande, kreativt och spännande yrke som tillåter en att använda sin skapande sida varje dag. Det kan också vara ett krävande yrke, speciellt när man tänker på hur många duktiga fotografer det faktiskt finns där ute. Vill man arbeta som fotograf finns det en del saker man behöver tänka på. Att vara fotograf är inte bara glans och glamour, man måste också kunna hantera en kamera, veta hur den fungerar och kunna en del om bildredigering. Sådana kunskaper kan man relativt enkelt skaffa sig genom att öva. Före man börjar erbjuda sina tjänster som fotograf är det alltså klokt att träna ta bilder på de typer av motiv man vill arbeta med i framtiden. På det sättet lär man sig vilket bildspråk man trivs bäst med att använda, och man får en kunskap som är ovärderlig när det väl kommer till att locka till sig potentiella kunder.

Vilken typ av fotografering gäller?

En del av de som arbetar som fotografer har valt att specialisera sig på vissa typer av jobb. Det finns exempelvis de som tar bilder på naturen, de som tar porträtt eller blir anställda för att föreviga högtidliga tillfällen. När man först börjar som fotograf är det vanligt att man får göra lite av varje för att få ekonomin att gå runt, men man behöver inte utesluta att bli en specialiserad fotograf trots att man till en början inte alltid kan välja. inspirationen kan komma från oväntat håll, så det är bra att ha med sig kameran var man än går när lusten att fotografera faller sig på. Vill man ta konstfotografier kan det hända att kundkretsen inte är så stor, men då kan man istället hoppas på att få ställa ut sina bilder i ett riktigt galleri. Det är naturligtvis ingen nödvändighet att skaffa sig en nisch inom fotografering. Yrket handlar om att skapa ett levande bildspråk och det kan man göra oavsett vilken typ av bilder man tar.

Hur får man betalt?

Som fotograf arbetar man oftast som frilansare. Det innebär att man själv fakturerar kunderna för det jobb man gör. Gör man det behöver man räkna med att det går åt en del tid åt att skapa och skicka ut fakturor. Man behöver också vara beredd på att alla kunder inte kommer ihåg att betala sina fakturor i tid. Är man beroende av inkomsterna från fotograferingen behöver man säkerställa att pengarna kommer in i tid. Att sälja fakturor kan vara ett bra sätt att undvika att man får magknip varje månad när räkningarna ska betalas. Blir du anställd som fotograf på något företag kan du vanligtvis också välja att få betalt på lön om du hellre önskar det, även om det vanligaste är att man är egenföretagare. Som egenföretagare kan man själv styra över din prissättning, vilket gör att man har större makt över sin lön. Det gäller dock att komma ihåg att man inte kan begära hur höga priser som helst. Gör man det kommer man inte bli anlitad.