Har man någonsin varit intresserad av porträtt- och modefotografier har man med största sannolikhet stött på fotografier tagna av Irving Penn. Den här mannen kunde se det moderiktiga och trendiga i allt från personer till bär, och komponera bilder som tilltalat människor ända sedan han påbörjade sin 66 år långa karriär på modetidningen Vogue. Det första som publicerades av honom i tidningen var i augusti 1943, och det sista i augusti 2009. Totalt hann Penn göra 165 olika framsidor till tidningen under sin livstid. Det är fler än vad någon annan fotograf gjort. Förutom kända fotografier hade han också en talang för att skriva. Några av hans mest kända texter skrev han när han under andra världskriget fungerade som ambulanschaufför i England. Irving Penn var en man med stor talang för att lägga märke till det som var vackert i världen, och att framhäva de detaljerna på ett magnifikt och fängslande sätt.

Kända fotografier tagna av Irving Penn

En av fotografens mest kända bildserier publicerades i Vogue 1951. Då reste han runt till flertalet länder och fotograferade människor i deras yrkesroller. Under hösten 2017 kan man se just de bilderna av Irving Penn på Fotografiska i Stockholm. Penn skulle ha fyllt 100 år sommaren 2017, och därför ville Fotografiska hylla hans konst genom att ställa ut hans bilder. Fotografen tog också en bild på Ingmar Bergman. Det fotografiet såldes på Bukowskis för 624 000 kronor. Idag finns porträttet på Gripsholms slott och är en del av statens porträttsamling. Andra kända personer som Irving Penn tagit bilder på är bland annat Salvador Dali, Truman Capote, Pablo Picasso och Igor Stravinskij. Förutom personporträtt har han åstadkommit flertalet glamourösa modebilder som publicerats i Vogue. Ett av de mest kända är ett fotografi på en balklänning av Olivier Theyskens. Den bilden togs så sent som 2007. Fotografen har också tagit och publicerat många självporträtt. Det som är gemensamt för dem alla är att de har någon speciell detalj som gör dem väldigt intressanta.

Irving Penns väg till Vogue

För att leva och göra en lika stor karriär som Irving Penn borde man flytta till usa. Penn föddes i New Jersey 1917, och dog i New York 2009. Hans verk ställs ut på flera ställen i USA, bland annat på San Fransisco Museum of Modern Art. Fotografens karriär började genom fyra år långa studier på Philadelphia Museum School of Industrial Art. Under den tiden var han mer inriktad på att måla och teckna och fler av hans målningar blev publicerade i Harper’s Bazaar. Efter studierna jobbade han ett par år som frilansande designer, innan han fick tjänsten som art director på Saks Fifth Avenue. Där var han bara ett år, innan han reste runt för att måla och fotografera. De länder han började med att fotografera i var Mexiko och USA. När Penn återvände hem från Mexiko blev han erbjuden jobb på Vogue, och det var bara början på hans karriär.