Modefotografering är en genre för sig. Fotografer brukar specialisera sig för att bli tekniskt skicklig på att ta bilder inom ramen för en viss genre, som sportfotografering eller fotografering av mat, råvaror och färdiga maträtter, på uppdrag av glammiga och trendiga matmagasin. Så finns det modefotografering, som en del fotografer har ambitionen att få arbeta med. Vackra och moderiktiga kläder, proffsmodeller, vackra, ibland exotiska miljöer eller udda miljöer för ett fotouppdrag. Dessutom med en budget som inte tycks ha några gränser uppåt. Fast för att nå dit behöver man som fotograf skapa sig ett namn och ett gott renommé i branschen. Det finns olika vägar att gå för den som just har ambitionen att bli en modefotograf.

 

Grundläggande färdigheter
Självklart, kan det tyckas, behöver den som vill bli modefotograf eller överhuvudtaget en kommersiell fotograf, vara väl förtrogen med allt från ljussättning, hur kameran och annan utrustning fungerar. Det gäller också att vara en personkännare eftersom vederbörande ska jobba med människor, modellerna. Även proffsmodeller behöver ibland behandlas med sidenhandskar. Det gäller att få modellerna att känna sig avspända framför kameran då går uppdraget lättare, genomförs kanske till och med snabbare och bilderna blir bättre.

Portrait

Portrait

 

Lär av mästarna
Bäst är förstås att få lära sig grunderna från en veteran i branschen. Då får man till livs tips & tricks som de lärt av erfarenhet. Många erbjuder kurser och work shops något som kan rekommenderas till den som har ambitionen att så småningom bli modefotograf. Varför återuppfinna hjulet då man kan ta genvägar genom att lära från proffsen utan att för den skull härma deras stil. Genom att delta i en kurs eller work shop bygger man upp sin portfolio som är ens viktigaste marknadsförings- och säljredskap.

 

Skapa egen stil
Skapa och arbeta efter en egen stil så sticker man ut ur mängden. Tacka nej till uppdrag där kunden önskar göra om din stil, ditt sätt att arbeta. På så sätt får du de kunder som väljer dig just för din speciella stil, ditt varumärke. Vårda det väl.

 

Att arbeta med modeller
Det gäller att som modefotograf kunna arbeta med modeller och skapa en atmosfär som är avspänd. Modeller är människor som kan ha dåligt självförtroende. De använder sig av sitt utseende för sin försörjning. Då kan en nyss upptäckt bekymmersrynka ställa till problem med självförtroendet. Något som ett mindre ingrepp hos en plastikkirurg kan råda bot på.